سیلیکون چیست؟

سیلیکون نوعی پلیمر مصنوعی است که یک ماده‌ی کوچک‌تر، از واحدهای شیمیایی تکرار شونده، به نام مونومرها است که در زنجیره‌های طولانی به یکدیگر پیوند خورده‌اند.

سیلیکون شامل یک سیلیکون اکسیژن پایداری است با زنجیرهای جانبی که شامل هیدروژن و یا گروه‌های هیدروکربنی متصل به اتم سیلیکون است.

از آنجا که ستون آن کربن ندارد، سیلیکون به عنوان یک پلیمر معدنی نیز محسوب می‌شود که با بسیاری از بسپارهای آلی با ستون‌های تشکیل شده از کربن متفاوت است.

پیوندهای سیلیکون و اکسیژن در ستون‌های سیلیکونی بسیار پایدار هستند و بسیار قوی‌تر از رشته‌های کربن‌ موجود در پلیمر های دیگر به یکدیگر پیوند خورده‌اند.

زنجیرهای جانبی سیلیکون، پلیمر هیدروفوبیک (آب گریزی) ایجاد می‌کنند که آن‌ها را برای کاربردهایی که نیاز به دفع آب است مفید می‌سازد.

زنجیرهای جانبی که اغلب متشکل از گروه‌های متیل هستند، نیز واکنش با سایر مواد شیمیایی را دشوار ساخته و مانع چسبیدن به بسیاری از سطوح می‌شود. این خواص را می‌توان با تغییر گروه‌های شیمیایی متصل به ستون‌های سیلیکون اکسیژن تنظیم کرد.

خواص سیلیکون

سیلیکون‌ها چسبندگی بسیار خوبی دارند و برخی به‌طور طبیعی، چسب می‌باشند.

سیلیکون‌ها بهترین رهاساز قالبی هستند. روغن سیلیکون به‌عنوان رهاساز قالب بکار می‌رود، اما ممکن است روی جسم قالب‌گیری شده منتقل شود و رنگ آمیزی را دشوار کند.

مقاومت سیلیکون‌ها در برابر شرایط جوی بسیار خوب است، نور فرابنفش، ازن، آب و … حتی برای مدت ده سال هم بر روی آن‌ها بی‌اثرند.

قارچ‌ها می‌توانند روی لاستیک‌های سیلیکون رشد کنند؛ اما با شوینده‌های قوی از بین می‌روند، در فرمول بندی‌های جدید، سیلیکون‌های مقاوم در برابر قارچ هم تولید می‌شوند.

انواع سیلیکون

– لاستیک سیلیکون یا سیلیکون لاستیکی (در قالب گیری و قالب‌ریزی از این نوع سیلیکون استفاده می‌شود)
– روغن سیلیکون
– گریس سیلیکون
– رزین سیلیکون
– سیلیکون درزگیری

ویژگی‌های قالب رزین سیلیکونی

این سیلیکون‌ها از بسپارش انواع سیلان‌ها و سیلوکسان ها به دست می‌آیند، با اینکه گران‌اند ولی مقاومت قابل توجه آن‌ها در برابر گرما به استفاده منحصر از این لاستیک‌ها در مصارف دمای بالا منجر می‌شود.

زنجیر این ترکیبات یک در میان از سیلسیم و اکسیژن درست شده و فاقد کربن است، ترکیبات سیلیکون‌ها و مشتقات آن‌ها از نظر تنوع خواص غیر عادیشان شاخص‌اند، مثل حل پذیری در حلال‌های آلی، حل ناپذیری در آب و الکل‌ها، پایداری گرمایی،

بی‌اثری شیمیایی، خواص بالای دی‌الکتریک، اشتعال پذیری نسبتاً پایین، گرانروی کم در درصد بالای رزین، تغییر بی‌اثری شیمیایی، خواص بالای دی‌الکتریک، اشتعال پذیری نسبتاً پایینه، گرانروی کم در درصد بالای رزین، تغییر اندک گرانروی با دما و عدم سمیت.

به دلیل همین خواص، ترکیبات سیلیکون‌ها به عنوان سیال هیدرولیک و انتقال گرما، روان کننده و گریس، درزگیر برای مصارف برقی، رزین‌های لایه کاری و پوشش و لعاب مقاوم در دمای بالا، لاستیک سیلیکون‌ها، ترکیبات آبگریز، واکس‌ها و مواد صیقل‌کاری قابل استفاده‌اند.

بیشترین مصرف لاستیک‌های سیلیکون‌ها در صنایع هوافضا است که از آن‌ها در دستگاه‌های یخ نزن، واشر، سپرهای فرسابی و مصارف مشابه که مسئله دما مطرح است استفاده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up